MAMA TRENDY
acum 1 an
Craciunul in Suedia
Craciunul in Suedia Corina Bordeianu Oriflame

In Suedia, Craciunul este cea mai lunga sarbatoare din an si cea mai garnisita si decorata! Ca mod de a o sarbatori, nu difera foarte mult de Craciunul nostru. Ziua oficiala in care suedezii au liber este 25 decembrie, dar cu o zi inainte, pe 24 decembrie vine Mos Craciun (Jultomte, sau mai simplu Tomte), care aduce cadouri. Chiar daca nu este o sarbatoare nationala, Ajunul Craciunului este sarbatorit. Jultomte, in traditia suedeza, era un pitic care pazea casa, iar in ajunul Craciunului piticul trebuie hranit cu un terci de ovaz pe care il pui afara, langa usa. Daca nu hranesti piticul in Ajunul Craciunului, aduci ghinion pentru toata casa. Tomte, este varianta moderna a lui Mos Craciun, imbracat in rosu si cu barba alba, cu o singura diferenta fata de cel strain, dar foarte aprope de Mos Craciunul nostru, el nu intra pe cos ci bate la usa si intreaba: “Aveti copii cuminti in casa?”.

La fel ca in Romania, in Suedia Craciunul este ocazaia cea mai potrivita pentru a sarbatori prin mancare, iar masa cea mai importanta este pe 24 decembrie, zi pentru care pregatesc un bufet suedez, Smörgåsbord, incarcat cu chifteluțe, hering marinat, costite de porc, carnati de porc, somon, sau cartofi cu hamsii si orez. Printre dulciurile de pe masa suedeza de Craciun se numara martipanul, fructele confiate si nucile.

In plus, ce vei mai regasi in casele suedezilor de Craciun sunt obiectele si decoratiunile cu specific traditional. Suedia are cele multe modele si ilustratii de care te poti bucura alături de familia ta! Chiar sunt recunoscuti pentru ca au foarte multe decoratiuni cu un design minunat!

GALERIE FOTO ARTICOL
Ti-a placut articolul?
1 vot2 voturi3 voturi4 voturi5 voturi
Loading ... Loading ...